Recepty

Čokoládová torta s levanduľovo čokoládovou plnkou

V januári sme sa pripravovali na oslavu narodenín môjho svokra a ja som čelila veľkej dileme. Čo mu mám upiecť? Viem, že miluje sladkosti a všetko, čo je čokoládové. Táto informácia mi slúžila ako hlavný záchytný bod, ale chcela som niečo extra. Rozmýšľala som. Ovocie? Nudné. Chilli? Do torty radšej nie. Levanduľa? Áno, to je ono!

Trvalo mi asi 30 sekúnd nájsť recept v angličtine na mega čokoládovú tortu, kde bola levanduľa schovana v kréme. Bola som trošku nervózna, čo z toho bude, ale povedala som si, že levanduľové veci nám chutia a svokrovci budú mať zaujímavý gastro zážitok. 

Po prvom prečítaní ingrediencií mi bolo jasné, že to nebude dezert pre diabetikov. Chcelo to totiž 350 gramov horkej čokolády a 900 gramov cukru. Obávala som sa, že torta bude presladená, kým som si nevšimla, že väčšinu cukru treba do vonkajšieho maslového krému a zvyšok sa delí medzi dvoma korpusmi.

Už pri prvých ochutnávkach počas pečenia sa ukázalo, že som vybrala výborný recept. Výsledkom bol hustý a príjemne vlhký čokoládový korpus s úžasnou čokoládovou príchuťou a lahodný čokoládový krém s jemným náznakom levandule. 

Moja kreácia mala veľký úspech, a keď prišla levanduľová sezóna vedela som, že je tu najvyšší čas pripraviť moju krásku znova. Už som potrebovala iba výhovorku, prečo ju potrebujem znova upiecť. Príležitosť na seba nenechala dlho čakať. Našej kolegyni sa totiž blížil termín návratu do Anglicka a nemohli sme ju pustiť bez toho, aby sme sa jej nepoďakovali za pomoc.

Tortu som teda pripravila druhýkrát a po prinesení do práce som nestíhala ďakovať za pochvalu. Kolegovia boli v úžase a odporučili mi otvoriť si vlastnú cukráreň.

Po návale pozitívnych reakcií som vedela, že recept potrebujem preložiť do slovenčiny a zazdielať ho na blogu. Viem, že to nie je lacný dezert, ale je to ešte stále lacnejšie, ako keby ste si kúpili hotovú tortu v cukrárni. Ja osobne preferujem darovanie vlastnoručne robených darčekov a varenie pre ostatných ma robí šťastnou. Vidieť ľudí ako si vychutnávajú to, čo som pre nich pripravila je na nezaplatenie. 

Samozrejme chápem, že levanduľovú príchuť nemusia mať všetci radi, takže ju môžete pokojne aj vynechať, alebo nahradiť napríklad:

  • kandizovanou pomarančovou kôrou,
  • mätou,
  • višnovým alebo malinovým džemom,
  • rumom.

Fantázii sa medze nekladú 🙂

Čokoládová torta s levanduľovo čokoládovou plnkou

Korpus z horkej čokolády
120 g horkej čokolády s obsahom kakaa max. 40-50%
125 g masla
65 g kakaového prášku
1 pl oleja
1,5 čl soda bikarbony
250 ml vriacej vody
400 g trstinového cukru
250 ml plnotučného mlieka
2 vajíčka
2 čl vanilkovej arómy
260 g hladkej múky
2 čl kypriacého prášku
1 čl soli
hoblinky horkej čokolády alebo podrvene kakaové bôby na dekoráciu

Levanduľovo – čokoladová plnka
125 ml smotany na šľahanie
1 pl sušenej levandule
230 g horkej čokolády

Vanilkový krém
150 g zmäknutého masla
340 g práškového cukru
2 pl plnotučného mlieka alebo smotany na šľahanie
2 pl vanilkovej arómy
Podľa želania: 6 kvapiek levandulového oleja vhodného na konzumáciu

Pokyny:
Rúru predhrejeme na 180 C. Začneme s lúhovaním levanduľe na ganache. Pomaly privedieme smotanu do jemného varu, potom ju odstavíme z priameho ohňa, naplníme čajové sitko sušenou levanduľou a vložíme ho do zohriatej smotany. Lúhujeme minimálne 1 hodinu.

Kým sa levanduľa lúhuje, pripravíme korpus. Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a neustále miešame, až kým sa nerozpustia. Odstavíme z ohňa a dáme bokom.

Do väčšej misky alebo priamo mixéra pridáme kakaový prášok, olej a sódu bikarbónu. Ingrediencie miešame na malých otáčkach. Pridávame horúcu vodu a ďalej miešame. Pridáme cukor, mlieko, vajíčka a vanilkovú arómu a mixujeme dokým nie je zmes hladká. Následne pridáme roztopenú čokoládu, múku, kypriací prášok, soľ a na najmänších otáčkach miešame, kým nedostaneme hladké cesto.

Cesto rovnomerne rozdelíme do 2 vymastených 28 centrimetrových foriem vyložených papierom na pečenie. Pečieme 30-35 minút alebo kým špáradlo pichnuté do stredu cesta nevyjde čisté. Necháme chladnúť aspoň 15 minút priamo vo forme, potom formu odstránime a koláč necháme chladiť na mriežke, odstránime aj papier na pečenie a čakáme kým koláč kompletne nevychladne. Koláč je veľmi vlhký, pokiaľ papier na pečenie neodstránime, prilepí sa naň počas chladenia.

Zatiaľ čo sa oba koláče chladia, dokončíme čokoládovú plnku. Zo smotany vytiahneme čajové sitko s levanduľou. Smotanu a čokoládu zohrievame vo vodnom kúpeli na malom ohni za neustáleho miešania, až dokým sa dokonale nespoja. Odstránime z ohňa a čakáme, kým sa zmes vychladí.

Pokračujeme prípravou krému. Elektrickým mxérom vyšľaháme maslo a práškový cukor na strednej rýchlosti, kým nie je hmota hladká a nadýchaná, trvá to asi 4 minúty. Pridáme smotanu, vanilkovú arómu, levanduľový esenciálny olej a pokračujeme v šľahaní až kým nie je krém vzdušný a pevný, čo trvá asi 3-4 minúty.

Teraz tortu navrstvíme. Oba korpusy horizontálne prerežeme na polovicu, takže máme 4 menšie korpusy. Na servírovací tanier položíme prvý korpus a rozotrieme naň ganache. Takto pokračujeme s ďalšími dvoma korpusmi, takže teraz máme 3 vrstvy korpusu a na nich plnku. Pridáme štvrtý korpus a na jeho vrch a strany natrieme krém. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami alebo nasekanými kakaovými bôbami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *