Recepty

Cestoviny s lososom a pestom

Už som na svojom Instagrame spomínala, že som zástankyňou “meal prepu”, teda pripravovania jedla na týždeň dopredu. Pre mňa je ideálne, keď v rámci môjho nedeľného rituálu mám 2-3 hodiny na to, aby som navarila na najbližší týždeň. Samozrejme mi to nemusi vždy vyjsť. Minulý týždeň, keď sme sa v pondelok v noci vrátili z dovolenky a v utorok ráno som už musela utekať do roboty som vedela, že to bude týždeň improvizácií.

V utorok a v stredu som to neriešila, iba zbehla ráno do obchodu pre raňajky a cez obed na menučko a vybaveno. Za 2 dni som ale minula cca 20 eur na jedlo, čo je podľa mňa trošku veľa na to, že týždenný nákup potravín mi väčšinou vychádza okolo 30 eur. Som povedala, dosť a vedela som, že je najvyšší čas na #shelfcooking – teda pripraviť jedlo z ingrediencií, ktoré som mala doma.

Otvorila som chladničku, a tam boli načaté olivy aj so sušenými paradajkami, trošku už uschnutá jarná cibuľka a zelené pesto, na čo môj milý priateľ, Matej, zabudol. Vravím si, že je to dosť dobrý základ na chutné cestoviny, ale chýba tam proteín a čerstvá zelenina. Ešte dobré, že vždy sa snažím, aby som mala doma mrazeného lososa. Je to lacnejšie, ako čerstvý losos, pri izbovej teplote sa rýchlo rozmrazí a je ideálne na zamiešanie do šalátov, cestovín alebo do zapečených jedál. Ja osobne z mrazeného lososa steaky nerobievam, lebo ryba po rozmrazení stratí tú nádhernú štruktúru a farbu mäsa. Samozrejme do receptu som využila aj ďalšých stálých členov môjho arzenálu, ako cestoviny a paradajky.

Ale späť k receptu: je to jedlo, z ktorého sa dá spraviť ľahko aj jedna porcia ale môže byť rýchlym riešením aj keď si chcete niečo navariť v rámci meal prepu.

Čas: 15 minút
Porcia: 1
Cena za porciu: 5,01 EUR

Ingrediencie:
1 ks mrazený losos
10 ks olivy
5 ks sušené paradajky
1 čl zelené pesto
1 ks jarná cibuľa
1 ks paradajka
70 – 80 g cestovín
olivový olej
soľ
čierné korenie

  1. Dáme variť cestoviny podľa inštrukcií na obale a do ďalšej panvice si dáme zohriať 2 lyžice olivového oleja.
  2. Rozmrazeného lososa trošku osolíme a okoreníme a opatrne vložíme do rozohriatého oleja kožou dolu. Pečieme z oboch strán 3-3 minúty.
  3. Medzičasom nakrájame cibuľu, sušené a čerstvé paradajky a olivy.
  4. Upečeného lososa vyberieme z panvice, olej doplníme a orestujeme jarnú cibuľku.
  5. Z lososa odstránime kožu a roztrháme na menšie kúsky.
  6. Už precedené cestoviny vrátime do hrnca a pridáme tam aj lososa, orestovanú cibuľu, pesto, olivy a všetky paradajky.
  7. Pri servírovaní môžeme pokvapkať aj s čerstvou citrónovou štavou.

Dobrú chuť!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *