Prehrabávala som v mrazáku a na moje najväčšie prekvapenie som tam našla archívnu bryndzu. Nevedela som, že či bude ešte jedlá, tak som ju vytiahla a nechala na noc v chladničke, nech sa rozmrazí.

Ráno po okoštovaní mi už bolo jasné, že mojej archívnej bryndzi nič nie je a pustila som sa do predprípravy cesta.
Ešte som rýchlo skontrolovala čo by som ešte mohla z chladničky použiť a recept bol na svete. V chladničke som našla balkansky syr, pesto z medvedieho cesnaku, trochu mlieka, nedojedenú kyslú smotanu a v mrazáku ma čakal špenát.
A teraz sa chcem na sekundu zastaviť a povenovať sa trochu otázke: Čo môžem zamraziť?
Odpoveď je jednoduchá: Všetko.
Videl si tie mrazáky v obchodoch? Aj oni tam majú všetko možné. Dokonca pre mäso, ryby, ovocie a zeleninu, je to najlepší spôsob ako zachovať ich čerstvosť.
Moju mrazničku milujem a používam na dennej báze a mrazím skoro všetko. S mliečnymi výrobkami som ale trochu opatrná, lebo tam po rozmrazení cítim chuť mrazničky. Ale práve preto tieto, už raz zamrazené, veci používam iba ako ingrediencie v jedlách, ktoré vyžadujú ďalšiu tepelnú úpravu. Na prípravu pomazánok si radšej kupujem čerstvú bryndzu.
Ale vráťme sa k receptu. Quiche je tiež jedno z jedál, kam môžeš schovať hocičo, čo ti špajza alebo chladnička dá. Je výborné aj za studena aj za tepla.
Ingrediencie na cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- štipka soli
- 5 PL vlažnej vody
Ingrediencie na plnku
- 200 g špenátu
- cibuľa
- 125 g bryndze
- 200 g balkanského syra
- 50 ml mlieka
- 1 PL kyslej smotany
- 1 Pl pesta z medvedieho cesnaku
- 3 vajcia
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
- olej / masť / ghee
Postup prípravy
- Z ingrediencií si pripravíme cesto a dáme ho na hodinu odležať do chladničky.
- Po vybratí z chladničky si pomocou potravinovej fólie vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3-4 mm, v tvare nádoby na pečenie.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Ak používame mrazený špenát, najprv ho potrebujeme rozmraziť a vyžmýkať z neho nadbytočnú vodu. Na oleji si osmažíme cibuľu a pridáme špenát, okoreníme, nastrúhame trošku muškátového oriešku a podusíme.
- Zmes následne položíme na cesto. Bryndzu, syr, mlieko, smotanu s ručným mixérom rozmiešame s vajíčkami, s pestom a s koreným. So soľou opatrne, lebo balkánsky syr a bryndza sú už dostatočne slané.
- Pečieme asi 30 minút v predhriatej rúre na 180°C, kým koláč získa peknú zlatistú farbu.