Kokosové chipsy s javorovým sirupom

Share Article

Asi pred rokom som objavila v bezobalovom obchode riadnu pochutinku: Kokosové chipsy s javorovým sirupom.

Pekne povedané odletel mi dekel. Tá chrumkavosť, príjemná sladkosť a chuť kokosu vynásobená javorovým sirupom mi poskytla krásny kulinársky zážitok. Musela som sa poriadne krotiť aby som ich doslova nezožrala.

Zhodou okolností Maťko cca v rovnakom čase začal kupovať kokosové orechy kvôli kokosovej vode. Samozrejme s dužinou už nemal žiadne plány. “To predsa nebudeme vyhadzovať!” – zakričala som.

Po krátkom gúglení som sa pustila do ďalšieho experimentu a vyrobila som DOMÁCE kokosové chipsy s javorovým sirupom.

Viem, že aj medzi mojími sledovateľmi sa nachádza veľa fanúšikov tejto maškrty, preto som sa rozhodla spísať vám recept.

INGREDIENCIE:
dužina z 1 kokosu
4 PL javorového sirupu

POSTUP:

  1. Pomocou priloženej paličky do kokosu spravíme malú dierku, cez ktorú môžeme kokosovú vodu vypiť alebo vyliať do pohára a odložiť na neskôr.

2. Teraz sa už môžeme dopracovať k dužine bez toho, aby sme cennú vodu rozliali.

3.Vyberieme si jednu z nasledujúcich 2 možností.
a) Kokosový orech dáme do sáčku a hodíme ho silou o obrubník.
b) Použijeme šrobovák s rovným nástavcom/hlavicou a kladivo. Kokos si položíme na útierku, nájdeme zárez a priložíme šrobovák do zárezu. Pár krát (podľa potreby) udrieme po šrobováku kladivom, kým nám nevznikne puklina. Postup opakujem z ďalšej strany kokosového orechu, zopakujem niekoľkokrát na rôznch miestach, aby sa nám kokos ľahko predelil na dve polovice. 

4. Z menšej vrchnej časti väčšinou vieme vybrať dužinu bez problému. Bielu časť, v dolnej polovičke, nožom narežeme do X-ka. Ak by sa ani tak nedalo ľahko vybrať dužinu, skúsime vypáčiť so šrobovákom. Prípadne môžeme spraviť viac zárezov. Snažíme sa ale dužinu vyberať po čo najväčších častiach.

5. Ak nám v tvrdej kôre už nič neostalo, môžeme očistiť bielu časť od hnedej vrstvy. Kokosová dužina je veľmi tvrdá, preto preferujem ostrý nôž pred škrabkou, len opatrne, aby ste si nezarezali do prstov. Pri tomto kroku oceníte väčšie kúsky.

6. Očistený kokos nastrúhame na tenké plátky. Ja si nedám dopustiť na mandolínové strúhadlo od Tescomy. Samozrejme, môžete použiť aj obyčajné strúhadlo, v ďalšom prípade škrabku.

7. Takto pripravené kokosové lupienky zmiešame s javorovým sirupom.

8. Lupienky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry vysušiť. 

9. Rúru nastavíme na 50 stupňov a necháme otvorené na cca 10 cm. Ja používam varešku, aby sa mi rúra nezatvorila. Sušíme takto cca 5 hodín s občasným premiešaním.

You might also like

Budgetovanie

Kam do kelu idú moje peniaze?

“A je to tu zas, pred týždňom som dostala výplatu, zaplatila som všetko a ostali mi iba centy na zvyšok mesiaca. Veď ja nezarábam zle

Jedlo

Cestoviny s lososom a pestom

Už som na svojom Instagrame spomínala, že som zástankyňou “meal prepu”, teda pripravovania jedla na týždeň dopredu. Pre mňa je ideálne, keď mám v rámci

#Mindey

@mindey