Budgetovanie

Zvyšky – láska alebo nenávisť

Chcem sa s tebou podeliť, prečo cítim ohnivú lásku pre zvyšky a ako mi šetria čas a peniaze. Veľa času a ešte viac peňazí. Verím tomu, že keď si prečítaš tento článok, pridáš sa do funklubu aj ty. 

Zvyšky.

Vieš, to je to, čo dávaš do dózičiek a následne to dáš do chladničky, len aby si ich odsúdila na vyhodenie pri najbližšom čistení chladničky. 

Typicky zvyšky niekto buď miluje alebo ich nenávidí. A keď sme už pri rozdielnych názoroch – predstav si, že sú ľudia, ktorí zvyšky vytvárajú naschvál, ďalším zase nevadia a zjedia ich ak doma nejaké nájdu, ostatní by si ich dali asi iba keby ich život na nich záležal a sú samozrejme tí, ktorý by sa zvyškov nedotkli ani keby mali pištoľ pri hlave. 

Jasné, chápem prečo ľudia protestujú. Veď kto by chcel jesť to isté niekoľko dní dookola? Hlavne keď spomínané jedlo vyzerá každým dňom smutnejšie. Úprimne, zvyšky môžu byť priam nechutné, ak ich nespracuješ správne.

ZVYŠKY ŠETRIA ČAS A PENIAZE

Dôvodom, prečo si myslím, že zvyšky si zaslúžia vlastný článok na blogu je:

Ak nezješ zvyšky doslova vyhadzuješ peniaze do koša. Hromadu peňazí!  Ak vyhadzuješ perfektne dobré jedlo “zamaskované” ako zvyšky, poškodzuješ seba, svoju rodinu a aj environment. 

Ja nielenže ľúbim zvyšky, ale rovno som nimi posadnutá. Možno pre niekoho môže vyzerať divné, keď krabičkujem všetko, čo zostáva na stole po jedle, ale ušetrím tým kopu peňazí.

TIPY OHĽADOM ZVYŠKOV

Prezradím ti pár tajomstiev ako tvoriť zvyšky a zároveň zachovať ich čerstvosť. Všetko, aby si si ich mohol dať aj druhýkrát s minimálnou prípravou.

V reštauráciách

  • Omáčka k jedlu – pri objednávaní si vypýtaj omáčku zvlášť. Ak si niekto ako ja, že nedokážeš zjesť celé porcie, a chceš si ich dať zabaliť, je lepšie, ak jedlo nepláva v omáčke. Napríklad šaláty a burgre sa rozmočia. Ale ak si omáčku dáš iba na časť, ktorú určite zvládneš dojesť na mieste, môžeš si doma úžasné jedlo vychutnať ešte raz. 
  • Zober si všetko domov – chvalabohu slovenské reštaurácie sú zvyknuté na balenie zvyškov. Nemusíš sa báť, že budeš za čudáka. A všetko sa dá oživiť. Áno, aj hranolky. Ale o tom v nasledujúcom článku. 
  • Premiestni do potravinovej dózy – po príchode domov zvyšky premiestni do potravinových dóz (najlepšie vzduchotesné), ktoré pomôžu udržať čerstvosť potravín.

Domáca strava

  • Uvar dvojnásobok a zamraz – Väčšina z nás nechce tráviť každý večer v kuchyni. Tak buďme múdri ľudia! Máš všetky ingrediencie, si v kuchyni a varíš. Jednoducho sprav dvojitú porciu a zvyšok daj do mrazáku na horšie dni. 
  • Dbaj na veľkosť porcií –  Ak sa rozrastá tvoja rodinka, musíš si dať pozor na to, aby sa všetci najedli a plánované zvyšky bezpečne poputovali do mrazáku. Na doplnenie jedál sú ideálne samozrejme strukoviny, ryža, cestoviny alebo aj pečivo. 
  • Dózy do každej domácnosti – Nie som fanúšičkou potravinovej fólie a alobalu. Preferujem vzduchotesné dózy. Jedlo zostáva čerstvé a ja sa nemusím báť zašpinenia pri prenášaní polievok a omáčok.
  • Naplánuj čo zo zvyškov – Pri týždennom plánovaní jedla nezabudni na zvyšky. Môžeš mať bolonské špagety utorok a na štvrtok si z toho spravíš lasagne. Alebo sprav z nedeľného grilovaného kuraťa majonézový kurací šalát so stopkovým zelerom. 
  • Buď kreatívny – ak si spravil kura s ryžou na pondelok, ale na ďalší deň už na to nemáš chuť, tak si to jedlo obnov. Kura roztrhaj a pridaj do burrita. Hoď do šalátu s tvojím najobľúbenejším dressingom. Šupni ho do polievky. Možností ako oživiť a obnoviť zvyšky je habadej.
  • Je to v tvojej hlave – ak ťa tieto tipy nepresvedčili, tak už mám len jednu poslednú radu pre teba: Vyskúšaj a uvidíš. 

ZVYŠKY SÚ ŽIVOT

Políčkové varenie je celé o tom, aby si ušetril peniaze tým, že budeš používať to, čo máš doma.

Zvyšky nemusia chutiť otrasne. Ak sú tie tvoje mokré, studené alebo nevýrazné, tak len potrebuješ trochu inšpirácie a dobré rady. 

Presne tie rady ti prinesiem v mojich nasledujúcich článkoch:

  • Ako ohrievať zvyšky ako šéf
  • Tipy na opätovné použitie zvyškov, aby boli ako nové

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *