Budgetovanie

Poličkové varenie – ako znížiť náklady na potraviny o polovicu

Predpokladám, že ste klikli na tento článok, lebo vás zaujíma, ako pripraviť doma vyvážené a výživné jedlá tak, aby ste znížili výdavky na potraviny.

Odpoveď na vaše otázky je poličkové varenie.

Poličkové varenie je štýl varenia, ktorý vymyslela Jordan Page, americká bloggerka, youtuberka a mamina čoskoro už ôsmich detí. Základný princíp je veľmi jednoduchý: použite najskôr to, čo máte doma v chladničke, v mraziaku a v špajzi. Do obchodu pôjdete iba pre pár vecí na doplnenie, nie opačne. Som veľmi rada, že ste tu a ste pripravení stať sa rockovou hviezdou kuchyne.

Čo sa stane, keď začnete s poličkovým varením je to, že zrazu budete používať múdrejší, rýchlejší a lacnejší spôsob pripravovania chutných a výživných jedál pre seba a pre vašu rodinu. A neuveríte aké je to ľahké.

Ako sa mi poličkové varenie osvedčilo?

Ako to možno viete z môjho predchádzajúceho článku, pred pár rokmi som žila od výplaty do výplaty. Po krátkej analýze som rýchlo pochopila, že míňam zbytočne veľa na jedlo. Dokonca som pochopila, že táto kategória tvorí drvivú väčšinu mojich životných nákladov. Keď som ale pochopila, že je to zároveň aj kategória nad ktorou mám najväčšiu kontrolu odľahlo mi. Dnes všetci okolo mňa vedia, že keď varím ja, tak je to vždy niečo nové, jednoduché, chutné a výživné.

V čom je poličkové varenie iné?

Ak ste ako väčšina Slovákov, tak jedna z vašich neustále sa opakujúcich dilém je otázka: “Čo sakra uvariť na obed?”. Podľa chuti rýchlo hľadáte niečo na Google. A po pár minútach je to tam: najúžasnejší recept, nad ktorým už teraz slintáte. Lebo oni tam pridali ešte aj tú najkrajšiu fotku jedla, akú ste v živote videli. To je ono! Idete do toho, aj keď z ingrediencií nemáte doma nič. Rýchlo si napíšete zoznam a bežíte do obchodu. Problem vyriešený.

Hm, nie, nie je vyriešený. 

O koľko múdrejšie by bolo uvariť jedlo z tých ingrediencií, ktoré už máte doma a treba ich spotrebovať. A nie z tých, ktoré doma ani nemáte.

Možno, že to už robíte. Možno si myslíte, že však to tak robia všetci.

Nie. Ani z ďaleka.

Po rokoch sledovania mojich známych, kamarátov, kolegov a rodiny musím konštatovať, že to bohužiaľ NIE je zvyčajný prístup k vareniu.

Takto to vyzerá u veľa slovenských rodín. Keď vôbec plánujú jedlá, tak si vyberú recept z internetu. Kúpia si ingrediencie z obchodu. Jedlo možno aj uvaria, no po pár dňoch zvyšky vyhodia. Lebo veď “oni zvyšky nemusia”.

Verte či nie, ale ak ste jedným z prirodzených poličkových šéfov a varíte NAJSKÔR z ingrediencií, ktoré nájdete v chladničke, v mrazničke alebo v špajzy ešte PREDTÝM ako zabehnete do obchodu, ste jeden z mála. Pravdupovediac, ste rocková hviezda!

Poličkové varenie vám ušetrí peniaze

Spotrebné úvery a nákupy na splátky sú na Slovensku veľmi populárne a zadĺženosť obyvateľstva stále len rastie, pričom ľudia sú ďaleko od svojho vysnívaného životného štýlu. Možno ste sa stretli s rôznymi výhovorkami prečo sa to deje. Alebo ste si možno tie výhovorky vymysleli práve vy. Je možné, že sme celý čas varili zlým spôsobom? Je to možné, že nśš prístup k vareniu je drahší, ako by mal byť?

Áno, presne tak.

Jednoducho povedané: na potraviny míňame viac ako by sme mali, nevyužívame plný potenciál našich jedál a/alebo vyhadzujeme neskutočné množstvo jedla.

Stačilo! Je čas na revolúciu!

Pripútajte sa, pretože prichádza zmena. A uvidíte, ako veľmi to dáva zmysel. Jednoducho povedané: budete rozmýšľať nad tým, čo máte doma a dokážete to. 

Uvidíte, bude to sranda.

Jasné, jasné. Chápem. Ak ste úplný nováčikovia a o tomto nápade počujete prvýkrát, pravdepodobne nebudete mať chladničku a špajzu plnú vecí, z ktorých by sa dal pripraviť obed. Ale ak sa pridáte k revolúcií, zmení sa to rýchlejšie ako si myslíte. Pretože ja vám ukážem ako na to.

Prečo na poličkovom varení záleží?

Pravdupovediac je tu veľa presvedčivých dôvodov:

  • Je to priateľské voči vašej peňaženke. Budete v úžase koľko peňazí ušetríte.
  • Redukuje odpad. Denne riešime ropné stopy, ale keď príde reč o zbytočne vyhodených zvyškoch, tak iba mykneme plecami. Sú to vzácne peniaze, ktoré končia v koši.
  • Naučí vás variť od nuly, ako aj niektoré ďalšie šikovné zručnosti.
  • Je to zdravšie. Vy sa rozhodnete čo pridáte do jedla.
  • Naučí to vaše deti dobrým zvykom. Poličkové varenie ich naučí čo jesť a ako to všetko zaobstarať bez toho, aby museli vykradnúť banku.
  • A možno to najlepšie: práca v kuchyni bude kreatívna a vzrušujúca.

Poďme teda na to!!

Ako začať s poličkovým varením?

*** Počas septembra budem pridávať články s užitočnými radami a podrobným vysvetlením ku každému jednému kroku. ***

  1. Inventúra v kuchyni: Ako vždy vedieť čo máme doma
  2. Zoznam základných potravín – čo musíme mať doma na to, aby sme vedeli pestro variť
  3. Zvyšky sú láska – neplytvanie jedlom a múdre zaobchádzanie so zvyškami je nevyhnutnou súčasťou políčkového varenia.
  4. Ako stanoviť budget na potraviny – odpoveď na najčastejšiu otázku ohľadom políčkového varenia. Aký je ideálny rozpočet na potraviny?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *