Budgetovanie

Kuchynská inventúra: Ako vždy vedieť čo máme doma

Prestaňte nakupovať kvantá potravín. Aj tak zabudnete, čo všetko máte doma. Začnite kuchynským inventárom a už viac nebudete musieť vyhadzovať jedlo.

Ak netušíte, čo všetko doma máte, tak strážiť jedlo pre armádu je vám na dve veci. A keď chcete vedieť, čo všetko sa vám v špajzi skrýva, potrebujete viesť inventár. 


Znie to ohromujúco? Nebudem vám klamať. Na prvýkrát je to makačka a potrebujete sa tomu venovať trvalo. Ale je nevyhnutné osvojiť si tento zvyk na to, aby ste sa mohli stáť poličkovými kuchármi. A to je presne to, prečo ste tu, že?! Nebojte sa. Ja vám ukážem, ako sa robí inventúra v kuchyni a z vás sa raz-dva stanú profesionáli.

RÔZNE PRÍSTUPY KU KUCHYNSKEJ INVENTÚRE

Sú tri základné oblasti v rámci vašej kuchyne, kde by ste mali robiť inventúru na pravidelnej báze. A to sú: mrazák, chladnička a špajza. Existujú rôzne prístupy ako si viesť inventár. Vyberte si spôsob, ktorý je pre vás najlepší, lebo ho budete musieť používať na pravidelnej báze.

Samotný inventár môžete mať aj na papieri, ale aj v digitálnej podobe. Záleží na vašich preferenciách. Tu je pár príkladov:

  • Použite inventár v papierovej podobe a zaveste si ho na chladničku alebo do špajze.
  • Klipsovú dosku spolu s papierový inventárom dajte do špajze. Vždy ho budete mať po ruke.
  • Ak preferujete vaše laptopy alebo tablety, použite Google Sheets. Sú ľahké na ovládanie a upravovanie.
  • Na internete nájdete rôzne typy zoznamov nielen na vytlačenie, ale aj na digitálne použitie. Ja som vám tiež nejaké vytvorila – môžete si ich stiahnuť tu.

Nakoľko samotný proces inventúry mrazničky, chladničky a špajze je taký istý, napíšem vám presný postup ako spraviť inventúru napr. v mrazáku. Po vyhotovení inventáru mrazničky zopakujte tie isté kroky aj s chladničkou a aj v špajzi.

INVENTÚRA V CHLADNIČKE A V ŠPAJZI

A keď už robíme inventúru v našich chladničkách a poličkách, mohli by sme ich aj trošku poupratovať a preorganizovať. Začnite s chladničkou. Vyberte si všetko jedlo a položte ho na pult. Poličky utrite a pri ukladaní vecí naspäť zapíšte všetko do vášho zoznamu. Zamyslite sa nad organizáciou, aby ste našli všetko čo najľahšie.

Jedna poznámka o jedle v chladničke – okrem šalátových dressingov a základných vecí ako kečup alebo horčica máme v chladničke veľa rýchlo sa kaziacích vecí. Samozrejme, že potraviny tu budete musieť točiť oveľa častejšie ako potraviny v mrazničke alebo v špajzi. 

Pomôžte si a do svojich chladničkových zoznamov pridajte ďalšiu kolónku a to dátum spotreby. Ak si všimnete, že sa niektorá potravina blíži k dátumu spotreby, naplánujte si obed na ďalší deň s tou ingredienciou alebo ju šupnite do mrazničky a spotrebujte neskôr. Je jedno, ktorú možnosť si vyberiete, hlavne neplytvajte jedlom!

A teraz sa presúvame do špajze (alebo do kuchynských poličiek). Nebojte sa, môžete si na pár minút oddýchnuť a dať si čokoládu s vašim najobľúbenejším nápojom.

Vaša špajza toho bude mať pravdepodobne viac, preto si najprv spravte inventúru základných vecí a následne si zapíšte tie najbizarnejšie položky. Tento postup vám pomôže zapamätať si najdôležitejšie prísady, ktoré je dobré mať doma. A zároveň tie, ktoré si treba kúpiť v obchode, keď sú napríklad v akcií. 

INVENTÚRA V MRAZNIČKE

Tí, ktorí ma poznajú vedia, že moju maličkú mrazničku milujem a keby bývame v dome, mrazničiek by som mala niekoľko. Vďaka šikovnému využitiu mojej mrazničky som schopná variť hravo a zdravo.

Na naplnenie mrazničky využívam akcie v obchodoch, ale moje tajomstvo je predovšetkým v inventári. Jednoducho: Aby som vždy vedela, čo mám doma. Tento systém mi pomáha točiť jedlo na pravidelnej báze a presne viem, čo všetko mám doma. Šetrím zároveň čas, kedy by som sa prehrabávala vecami v mrazničke. Ste pripravení naučiť sa všetky moje tipy? 

VYBERTE SI VŠETKO JEDLO

Je to presne to, čo je tu napísané. Vyberte si jednu časť svojej mrazničky a vyberte si všetko na zem (nemusíte sa báť, nerozmrazí sa to tak rýchlo), na pult alebo do chladiacich tašiek. Pripravte si aj smetný kôš, aby ste mali kam vyhodiť všetko, čo už vyzerá alebo vonia divne. Tiež vytrieďte položky, s ktorými netušíte, čo by ste spravili. Zamyslite sa nad tým, či by to vedel využiť niekto z vašich známych. Ak vám nikto nenapadá, tak bohužiaľ tieto veci treba vyhodiť. 

VYČISTITE MRAZNIČKU

Omrvinky a lepkavé fľaky sú súčasťou skladovania jedla. Všetci to poznáme. Je tu úžasná príležitosť na ich odstránenie.

Nevynechajte čistiaci krok. Keď už máte prázdnu mrazničku (aspoň čiastočne) vyčistite ju. Vysávačom odstráňte všetky možné odrobinky zo šuflíkov a následne odstráňte aj fľaky pomocou teplej vody a prostriedku na riad. Vaša mraznička bude vyzerať a vôňať oveľa lepšie.

VYPLŇTE INVENTÁR

Pri ukladaní dbajte na to, aby ste veci usporiadali logicky a prehľadne. A najdôležitejšia časť: Keď začnete ukladať potraviny do mrazničky, začnite zároveň s vypĺňaním inventáru. Ak máte väčšiu mrazničku, alebo ich máte viacero, označte, kam ste danú položku odložili. Toto môže znieť strašidelne, ale ak máte veľa miesta na uskladnenie, potrebujete vedieť, čo kde nájdete.

Nebojte sa pridať aj koše alebo krabice do mrazničky. Uľahčia vám život a vy budete mať väčší prehľad. Takéto košíky môžete používať v mrazničke, chladničke ale aj v špajzi.

POUŽÍVAJTE SVOJ INVENTÁR

Najväčšia časť tohto celého je inventár. Udržujte svoju organizovanú mrazničku, chladničku a špajzu tak, že pri spotrebovaní jednotlivých položiek ich preškrtnite na zozname. Ak si niečo nové dokúpite, pridajte to na zoznam a zaraďte na patrične vyhradené miesto. Nezáleží na tom, v akej podobe ste si inventár vyhotovili. Dôležité je iba aktualizovať ho podľa toho, ako míňate alebo dopĺňate veci. Výsledok? Vždy budete vedieť, čo skrýva vaša kuchyňa.

Významom toho, aby sme mali doma zásoby jedla je, aby sme si ulahčili život a ušetrili peniaze. Staňte sa poličkovým kuchárom a plánujte svoje jedlá dopredu podľa toho, čo máte doma. Vaša peňaženka vám bude vďačná!

STIAHNITE SI PREDPRIPRAVENÝ KUCHYNSKÝ INVENTÁR

Na čo ešte stále čakáte? Už viete ako postupovať pri kuchynskej inventúre, tak šup do toho! Dajte mi vedieť ako vám to ide v komentároch. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *