Budgetovanie,  Jedlo

Ako správne zohrievať zvyšky

Prvým krokom k láske ku zvyškom, je naučiť sa, ako ich správne zohrievať, aby boli chutné. Nasledujúce kuchynské triky a tipy posunú tvoje kuchynské schopnosti na ďalšiu úroveň.

Možno patríš do skupiny ľudí, ktoré považujú zvyšky za trápne. Ale toto by už ani nemohlo byť ďalej od pravdy. Mám ťa presvedčiť? Tak si prečítaj, prečo ja milujem zvyšky. Presne tak, milujem ich!

Prvá vec čo musíš vedieť pri konzumácií zvyškov je správny spôsob zohrievania. Áno, existuje správny spôsob ako na to! A dnes ti prezradím moje fajnšmekerské tajomstvá. Môžem to nazvať “fajnšmekerstvom” ak sa bavíme o zvyškoch? Podľa mňa áno, lebo tieto tipy premenia naše zvyšky na veľmi príjemné jedlá. 

Pamätám si moju babku ako z toho bola pokaždé zhrozená, že pondelok na obed som jedla studené rezne s ryžou zohriate na “izbovej teplote”. Pravdupovediac, nebolo to kvôli tomu, že by som mala nejaké divné preferencie ako tinédžerka, ale skôr preto, lebo som nechcela jesť rezne s chuťou mikrovlnky a so suchou ryžou. Jednoducho som si vybrala menšie zlo. 

Nebuď lenivý, keď príde na zohriatie zvyškov – vráť do nich život a chuť teplom. Neboj sa, mikrovlknka nie je tvoja jediná možnosť. Ale poďme začať od základov.

V MIKROVLNKE

Nemusíš sa limitovať na mikrovlnku, ale použi ju na ako svoju výhodu. Použi ju ako prvú pomoc a aby si proces ohrievania urýchlil. Ale zapamätaj si: nemusíš sa tu zastaviť (a ani by si sa nemal).

A ešte jedna múdrosť pred tým, ako sa dostaneme k ozajstným tipom: ak sa rozhodneš jedlo zohrievať iba v mikrovlnke ubezpeč sa, že každý kus jedla je dostatočne teplý. Nie, jedna minuta nestačí! BLEAH! Zohrievaj. Premiešaj. Natoč. Otoč. A zohrej znova. Ak nechutí úžasne, nebudeš to chcieť jesť znova. Neponáhľaj sa a sprav z tých zvyškov niečo úžasné.

AKO ZOHRIEVÁVAŤ ZVYŠKY V MIKROVLNKE

Ak sa ponáhľaš, práve mikrovlnka môže byť tvojím záchrancom. Nech je to pizza, polievka, zelenina, kastról plný jedla alebo hocičo iné čo vytiahneš z chladničky. V mikrovlnke vieš naštartovať procesy ako napríklad rozpustenie hrudiek a spájanie chutí. Chápem, že sa nikomu nechce čakať 15 minút, keď už ide odpadnúť od hladu a najradšej by odhryzol už aj z kuchynskej linky. Ak ti trvá večnosť spraviť z tvojich zvyškov niečo jedlé, pravdepodobne sa obrátiš na rýchle alternatívy, ktoré neprispejú ani tvojmu zdraviu ani k tvojmu bankovému účtu.

  • Polož na jedlo mokrú papierovú utierku. Zachráni jedlo pred vyschnutím a zachytí mastné škvrny. 
  • Možno to znie banálne, ale keď ohrievaš veľký kus jedla (napr. niečo z kastróla) radšej si to rozdeľ na menšie kúsky. Nikto nechce mať brikety z vonku a ľadové kocky z vnútra.
  • Ak potrebuješ zohriať niekoľko prísad sprav ich separátne. Napríklad, ak máš ryžu, grilovanú zeleninu a mäso všetko zohrej najprv zvlášť.

*Pro-tip: Keď už máš všetko zohriate v mikrovlnke, je čas, aby si svoje jedlo posunul na ďalšiu úroveň: zapekaj, opeč, ugriluj. Daj tomu pár minút v toastovači, v panvici na sporáku alebo pod grilom v rúre. Do jedla sa zrazu vráti chrumkavosť, kôra dostane naspäť svoju nádhernú zlatú farbu a spevnia sa premočené časti. Zázrak sa stane počas zapekania, opekania, grilovania alebo pri zohrievaní na panvici.

SKÚSENOSTI Z MÔJHO ŽIVOTA

V marci 2018 sme sa presťahovali do nového bytu a tešili sme sa, že kuchyňa bola prerobená a plne zariadená predchádzajúcim majiteľom. Mali sme tam všetko. Teda skoro všetko. Nemali sme mikrovlnku a naše zvyšky sme začali ohrievať na panvici. Trvalo nám síce pár týždňov, kým sme si zvykli na o niečo dlhší čas ohrievania, ale následne sme konštatovali obaja, že mikrovlnku ani nepotrebujeme. Jedlá jednoducho chutia lepšie, keď ich zohrejeme nižšie popísanými metódami. 

TOASTUJ

Toastovať sa dá aj v tvojej kuchyni, pomocou rúry. Je to nastavenie, pri ktorom použiješ vysokú teplotu na rýchle toastovanie. Teplo prichádza z horných tepelných telies na samotnom strope rúry. Niektoré rúry majú až niekoľko toastovacích (grilovacích) nastavení.

Múdrovačka: Ak dáš rošt do najvyššej polohy a zapneš grilovanie na najvyššej úrovni, budeš mať iba sekundy rozdiel medzi toastovaným zázrakom a nekontrolovateľným ohňom. Pozor na to.

Zvyšky najideálnejšie na toastovanie:

  • Hranolky
  • Chleba
  • Sendviče (otoč v polovici procesu, aby aj druhá strana sa mohla prepiecť)
  • Pizza
  • Hocičo s roztopeným syrom na vrchu
  • Jedlá v trojobale
  • Vyprážané jedlá (áno, aj vyprážaný syr)
  • Jedlá v kastróliku so syrom alebo strúhankou na vrchu

AKO OHRIEVAŤ ZVYŠKY V TRÚBE

Hore uvedené príklady tvoria iba zlomok. Použi svoju fantáziu a experimentuj. Hocičo toastuješ v rúre zapamätaj:

  • Najprv jedlo zohrej buď v mikrovlnke, alebo na sporáku a až následne použi toastovanie na vytvorenie chrumkavej kôry alebo na roztopenie syru na vrchu. Toastovanie (grilovanie) je intenzívne a nedá sa prehriať celé jedlo bez toho, aby si spálil vrchnú časť. 
  • Zvyšky skladuj v nádobách, ktoré sú určené aj do mikrovlnky a do rúry, aby si nemusel jedlo zbytočne prekladať. O jeden kus riadu menej na umývanie. 
  • Pomôž toastovaciemu procesu a natri trochu oleja na zvyšky alebo pridaj kúsok rozpusteného masla. Kľúčovým slovom je tu “MÁLO”.
  • Pridaj mix korení a soľ, aby si zvýraznil chute.
  • Toastovanie zohrieva jedlo z hora. Ak chceš toastovať aj spodnú časť alebo boky, budeš potrebovať aj sporák. (podrobnejší popis bude nižšie)
  • Oči maj stále na jedle, ktoré toastuješ. Iba pár sekúnd stačí na to, aby si namiesto perfektne toastovaného jedla spravil uhlie. Bol si upozornený, dvakrát! 

AKO OHRIEVAŤ ZVYŠKY NA PANVICI

Panvicu môžeš využiť na tisíc spôsobov. Ako wok, grilovanie, toastovanie, vyprážanie. Medzi najlepšími zvyškami na zohrievanie na panvici sú:

  • Pizza (okraje budú znova chrumkavé)
  • Burrita
  • Cestoviny
  • Veľké kusy mäsa

Olejovať, alebo neolejovať – to je otázka. Záleží to na samotnom jedle a na tvojich preferenciách. Používaním trošky oleja dosiahneš chrumkavú zlatú vrstvu.

AKO OHRIEVAŤ ZVYŠKY V PANVICI

  • Zvysky daj najskôr do mikrovlnky, aby sa zohrial aj stred bez pripálenia vonkajšej vrstvy.
  • Použi trochu oleja na vytvorenie chrumkavej kôry. 
  • K ryži, cestovinám alebo aj k zemiakom pridaj trochu vody. Záleží samozrejme na množstve zvyškov, ale pár kvapiek, až jedna polievková lyžica by mala bohato stačiť. 

AKO OHRIEVAŤ ZVYŠKY V HRNCI

  • Vyber hrniec so správnou veľkosťou pre dané množstvo zbytkov. Príliš veľké? Riskuješ pripálenie. Príliš malé? Ohrievanie bude trvať večnosť.
  • Vráť svojmu jedlu jeho pôvodnú konzistenciu s pridaním trochu tekutín – voda, vývar, mlieko, smotana alebo maslo. Vyschnutie je hlavným dôvodom prečo sú zbytky veľakrát nechutné.
  • Použi lyžicu, špatulu alebo kliešte (dobré pre cestoviny a mäso) na premiešanie, aby sa jedlo prehrialo všade.
  • Zohrievaj na nízkych teplotách – na väčšom ohni pokazíš vonkajšok ešte pred tým, ako by sa prehrial stred.

Zvyšky už máš zohriate a je čas, aby si ich povýšil na iný level. V nasledujúcom článku sa dozvieš ako premeniť zvyšky na nové jedlo. Sleduj ma na Instagrame a dozvieš sa z prvej ruky, keď na blogu pristane nový článok s 4 novými tipmi na to, ako zvyšky pretransformovať na jedlá, ktoré sú možno ešte lepšie ako tie originálne.

Prečítaj si aj ďaľšie články:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *