Budgetovanie

Ako plánovať jedlá zo zásob

Poďme sa baviť o plánovaní jedál – prečo by si s tým mal tráviť čas každý týždeň a robiť to tak, aby ti to ušetrilo aj čas aj peniaze.

Plánovanie je základom poličkového varenia a je to zaujímavý koncept, ktorý momentálne ovláda svet. Hovoríme o plánovaní jedál podľa potravín, ktoré už máš doma vo svojej famóznej kuchyni.

Máš doma úžasné ingrediencie organizované a zaznačené, ale čo s nimi? Naplánuj si jedlá!

Väčšina ľudí si plánuje jedlá odzadu. Najvýhodnejšia cesta k plánovaniu a úplný základ poličkového varenia zahŕňa iba 3 jednoduché kroky:

  1. Sprav si zoznam ingrediencií, ktoré potrebuješ spotrebovať.
  2. Nájdi recepty, ktoré obsahujú tieto ingrediencie.
  3. Zaznač do kalendára “zvyškové dni” = dni, kedy budeš dojedať uvarené jedlá.

Poďme sa vnoriť do témy a porozprávajme sa o tom, ako by správny poličkový šéf mal plánovať svoj repertoár.

Si pripravený?

VÝZNAM PLÁNOVANIA JEDÁL

Začnime s vysvetlením, prečo sa púšťame do takéhoto šialenstva. Plánovanie jedál ti ušetrí čas a peniaze. Plánuj jedlá podľa toho, čo už doma máš, nakupuj počas zliav a tvoj bankový účet ti bude viac než vďačný. Keď budeš dokonca plánovať tak, aby si nič nemusel vyhadzovať, usporíš peniaze.

Tiež ti ušetrí čas, nakoľko pripravíš viacero jedál naraz a nemusíš stráviť každý deň nadmerný čas listovaním kuchárskych kníh a prezeraním online receptov. Plánovanie už máš hotové.

Redukuje ti stres, ktorý prichádza večer, keď unavený prídeš domov, lebo ešte stále si sa nerozhodol, čo budeš mať na ďalší deň na obed.

A nie iba to. Tiež ti pomôže spraviť lepšie, múdrejšie a zdravšie rozhodnutia pre seba aj pre tvoju rodinu. 

AKO PLÁNOVAŤ JEDLÁ

Sadneš si k stolu a si pripravený rozplánovať jedálniček. Ale je tu pár vecí, ktoré tiež odporúčam mať po ruke kvôli šetreniu času.

  • Vyplnený inventár mrazničky, chladničky a špajze
  • Rozvrh jedál – miesto, kde si môžeš naplánovať jedlá, ktoré by si chcel pripraviť počas týždňa
  • Nákupný zoznam – kúsok papiera alebo mobilná aplikácia na zapísanie prísad, ktoré si  potrebuješ daný týždeň dokúpiť.
  • Pero – je to celkom logické, ale pripomienka neuškodí.
  • Počítač alebo mobil, aby si mohol vyhľadať recepty podľa prísad, ktoré už máš doma.
  • Zoznam obľúbených jedál, ktorý ti pomôže zaradiť aj tvoje najobľúbenejšie recepty do týždenného jedálnička.

PLÁNUJ JEDLÁ

Ako som spomínala, veľa ľudí to robí od konca. Nájdu recept, ktorý sa im páči a napíšu si na papier, čo všetko k tomu treba dokúpiť. Poďme otočiť scenár.

Pozri sa na svoju inventúru. Ktoré ingrediencie musíš použiť hneď? Začneš s chladničkou, lebo práve tam nájdeš prísady, ktoré sa najrýchlejšie pokazia. Keď identifikuješ potraviny, ktoré musíš spotrebovať najrýchlejšie prezrieš si aj zoznam obľúbených jedál a možno tam nájdeš recept, ktorý práve vyžaduje dané ingrediencie.

Použi aj iné zdroje na recepty – odporúčam stránku dobruchut.sk (#nesponzorované), kde si môžeš nájsť recepty podľa konkrétnych ingrediencií. Môžeš vyhľadať danú ingredienciu a stránka ti nájde všetky recepty, ktoré ju obsahujú. Geniálne!

AKO SI ROZVRHNÚŤ PESTRÚ STRAVU

Jeden z najväčších problémov, keď sa jedná o plánovaní jedál je to, že ľudia túžia po pestrej strave a chcú mať dostupné možnosti počas pracovného týždňa. To chce ale veľa času a práve to sa snažíme eliminovať. 

DUPĽUJ A ZAMRAZUJ

Môj najobľúbenejší tip na to, ako ušetriť peniaze a čas, je variť dvojité porcie a zamraziť ich. Ak budeš mať jedlá, ktoré si treba iba vytiahnuť z mrazáku, ušetríš čas a prinesieš si rozmanitosť do jedálnička bez toho, aby si musel dokupovať špeciálne ingrediencie. Každý týždeň si naplánuj aspoň jedno jedlo, z ktorého môžeš uvariť dvojitú porciu a dať do mrazáku.

Budeš mi vďačný, keď po šialenom dni nebudeš mať inú starosť ako vytiahnuť chutné, domáce jedlo z mrazničky a zohriať si ho. 

PLÁNOVAČ JEDÁL

Netreba to komplikovať. Nájdi systém, ktorý pre teba funguje. Malá biela tabuľa v kuchyni, kúsky papiera alebo mobilná aplikácia – to je jedno! Ale jedno je isté, čím je spôsob zapisovania jednoduchší, tým väčšia je pravdepodobnosť že si vytvoríš nový zvyk.

Nemáš zatiaľ vytvorený systém? V pohode. Vytvorila som ti hárok, ktorý ti uľahčí plánovanie jedál. Daj si ho do diára alebo zaves do kuchyne. Hlavné je, aby bol ľahko dostupný počas plánovania nasledujúceho týždňa. Tým pádom si môžeš byť istý, že si nenaplánuješ prípravu náročného jedla na ten istý deň, keď doma ani nebudeš.

Odporúčam ti plánovať jedlá týždenne, aby si si bol vždy vedomý toho, čo máš po ruke. Ak budeš plánovať príliš dopredu riskuješ, že na niečo zabudneš a budeš musieť jedlo vyhadzovať.

VYTVOR SI NÁKUPNÝ ZOZNAM

Ak chceš ušetriť na potravinách, tak prvá vec, čo musíš spraviť, je vytvoriť si nákupný zoznam a nakupovať prísne len podľa neho. Nekupuj vecí, ktoré nepotrebuješ. Ak nedokážeš odísť z obchodu bez nejakej maličkej odmeny pre seba (pre mňa sú to malé čokoládky), daj si tie veci na zoznam. Ďalej si uisti, že tvoj nákupný zoznam sa sústreďuje na položky v akcií.

NÁKUPY

Mojím najlepším tipom na to, ako pri nakupovaní ušetriť peniažky je, ísť do obchodu iba raz do týždňa. Ak na niečo zabudneš, tých zvyšných 6 dní určite dokážeš počkať. To je motivácia na poriadné plánovanie. Tento tip ti ušetrí aj peniaze aj čas. Povedzme si pravdu: Čím dlhší čas strávime v obchode, tým je väčšia šanca, že si kúpime niečo, čo ani nepotrebujeme.

ZÁKLADY PLÁNOVANIA JEDÁL

Toto sú základy. Spôsob ako budeš plánovať jedlá Ty už záleží na tebe a na tvojej situácií. Každá situácia má svoje dilemy a ja budem rada, ak ti môžem odpovedať na tvoje otázky.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *